3 Övningar på rangen för mer konsekvent golfspel

Träning skapar möjlighet till förbättring

För att få ut det mest av din golfträning är det bra att spenderar så mycket tid du kan på att förbättra dina svagheter. Det är ofta roligare att jobba med de delar av spelat som är ens styrkor men viktigt att förbättra de delar av spelet där misstag uppstår och som förhindrar dig att gå lågt!

Att spela 18 hål är alltid roligt och utmanande men när spelat och slagen sitter, då är det bland den bästa känslan i världen. För att hjälpa till med att hitta dit i spelet har vi listat tre övningar som hjälper till på träningspass och range. 

Golfträning på gräs range med golfhandske från stripe golf

1. The 9-shot drill (avancerad)

Om du är ute efter att förbättra bollträff och att spenderar din tid på rangen effektivt så är denna övning det bästa sättet för dig att komma framåt. Den har även bevisen för att kallas den bästa övningen. För denna övning kommer från the G.O.A.T själv, Tiger Woods. I hans bok från 2001 ”How I play golf” så pratar han om hur mycket han gillar denna övning. 

Så här går golfträningen till: 

 • Efter en ordentlig uppvärmning, plocka fram din 6a eller 7a på rangen. Dessa är bra alternativ eftersom du kan enkelt arbeta med bollen för olika skruv och riktning. 
 • Nästa steg, försök att slå 9 olika slag med samma klubba. Starta i vilken ordning du känner är bäst för dig men här är de 9 olika slag du ska slå. 
 • Rakt (hög, låg och normal bollflykt)
 • Fade (hög, låg och normal bollflykt)
 • Draw (hög, låg och normal bollflykt)

Försök slå bra slag med alla nio olika slag i rad och du kommer märka vart dina svagheter sitter. Det är en svår övning och passar de golfare som kan forma slag någorlunda och har kommit en bit i sitt golfspel. 

Golfbollar med spinn
Golfboll modell no1 sprängskiss - delar av golfboll

2. Sekundärt mål

Många golfare vet och använder redan denna princip men för er som inte gör det är det bästa siktet det minsta möjliga målet. Välj en specifik gren på ett träd istället för ”höger sida på fairway”. Om du siktar på det minsta möjliga målet gör din kropp sig omedvetet redo att träffa det uppsatta och specifika målet.

Ibland är det svårt att hitta ett specifikt mål i horisonten på golfbanan och då kan det vara bra att ha en annan strategi. Då är det bra att använda sig av ett sekundärt mål. Ett sekundärt mål är någonting som är i linje med det slutgiltiga målet men mycket närmare din golfboll. Detta gör linjering och sikte mycket lättare.

Det kan vara en bit gräs, ett löv eller en missfärgning / smuts. På rangen kan det vid tillfällen finnas ett sikte naturligt men det är ganska ovanligt. Så till träningen, skapa dina sekudnära mål att sikta på.

Tips till rangen:
 • Använd en handduk, headcover, golfhandske, golfboll eller vad som helst och
  lägg det 0.5 – 1 meter framför bollen.
 • Inför varje slag, backa tillbaka och linjera upp varje slag.

Att använda ett större sekundärt mål gör processen att träna enklare och bli konsekvent. Det hjälper också till att förbättra din ”pre-shot routine”.

Golfbollar med spinn

3. Träffa fler fairways övning

Att träffa green är enklare från fairway och ett av målen för dig som jagar en lägre score och ett lägre hcp är att träffa fler fairways. Golfspelare med HCP 0 till 4 har ett snitt på fairway träffar som ligger runt 65%. Hur ligger du till? Nedan ser du snittet i respektive handicapgrupp: 

 • Grupp 1:  + till 4.4  HCP            65% Fairways
 • Grupp 2: 4.5 till 11.4 HCP       58% Fairways
 • Grupp 3: 11.5 till 18.4 HCP    39% Fairways
 • Grupp 4: 18.5 till 26.4 HCP    25% Fairways
 • Grupp 5: 26.5 till 36 HCP        20% Fairways
 • Grupp 6: över 36 HCP             15% Fairways
Golfbollar med spinn

Om du vill förbättra din statistik på träffade fairways, testa den här övningen nästa gång du är på rangen: 

 • Efter en ordentlig uppvärmning, plocka fram de tre klubborna som du använder mest från tee. 
 • Skapa en låtsas fairway som är tillräckligt bred att du kan träffa ofta. Välj punkter som markerar ut din fairway så som två träd, flaggor, pinnar, stenar eller skyltar. 
 • Allteftersom du utvecklar övningen, föreställ dig en smalar fairway. Var kreativ och specifik, addera vattenhinder eller bunkrar på ena sidan för att öka svårighetsgraden. 
 • Slå 10 bollar och räkna varje ”fairway”-träff som en poäng. Om du missar är det noll poäng. Om du har adderat hinder, räkna på -1 om du råkar träffa dem. Alternera dina tre valda klubbor och sikta på full pott i poängen!

Den här övning är till för att öka säkerhet från tee så att du kan träffa fler fairways och skapa enklare slag in mot green. En riktigt bra övning på rangen för att bli konsekvent och för att träna med syfte. 

Din varukorg är tom.